Wat is een Menstruatiecup?

Heb je het helemaal gehad met maandverband en tampons? Of ben je op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief? Goed nieuws, in deze blog help ik je op weg het alternatief, een menstruatiecup. Dit is een revolutionair en duurzaam product dat de manier waarop je jouw menstruatie beleeft, kan veranderen. Ik neem je mee in de wereld van menstruatiecups, waarbij we dieper ingaan op hoe ze werken, waar je ze kunt krijgen, welke mogelijkheden er zijn en waarom ze een slimme keuze zijn voor zowel jouw gezondheid als het milieu.

Wat is een Menstruatiecup?

Een menstruatiecup, de naam zegt het eigenlijk al. Het is een cup voor tijdens de menstruatie en is een duurzaam en herbruikbaar alternatief voor het maandverband of een tampon. Je kan het zien als een klein bekertje dat op de kop zit, vaak in een trechtervorm. Het bekertje is 9 van de 10 keer gemaakt van siliconen of rubber, waardoor het zeer flexibel is. Dit maakt het gebruik ervan comfortabel.

Hoe werkt een Menstruatiecup?

De werking van een menstruatiecup is compleet anders vergeleken met het traditionele maandverband of tampon. Daar waar deze het vocht en bloedverlies absorberen, vangt een menstruatiecup het juist op. Tijdens de menstruatieperiode breng je de cup in. Deze leeg je vervolgens wanneer de cup vol zit, bij voorkeur in het toilet. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zit een cup vol na 12 uur. Moet je tussendoor plassen? Dan kun je de cup gewoon inhouden. Dus je hoeft niet elke keer weer alles te verwisselen. Nadat je periode voorbij is, kook je de cup uit in een pan. Hierdoor gaan alle bacteriën dood en kun je hem weer veilig gebruiken.

Waar kun je Menstruatiecups Krijgen?

Hieronder vind je een overzicht van webshops die menstruatiecups verkopen. Deze lijst blijf ik continue updaten. Tip: sla de link van deze blog ergens op, zodat je dit overzicht makkelijk terug kan vinden.

Menstruatiecup Uitkoken?

Een veelgestelde vraag of je een menstruatiecup na de menstruatieperiode moet uitkoken. Ja, deze moet je uitkoken. Waarom? Hiermee zorg je ervoor dat alle bacteriën verwijderd worden die eventueel voor irritatie kunnen zorgen. Het advies is om hem 5 minuten te koken, zonder gebruik van zeep of andere toevoegingen.

Waarom zou je over moeten gaan?

Wanneer je overstapt op het gebruik van menstruatiecups brengt dit vele voordelen met zich mee:

  • Het is onzichtbaar en schijnt niet door
  • Vang meer op dan een tampon
  • Comfortabel en makkelijk in gebruik
  • Langere bescherming (tot wel 12 uur)
  • Het bespaart veel geld, omdat een cup lange tijd mee gaat
  • Milieubesparend, doordat je niet steeds een nieuwe hoeft te kopen

Heb jij al een menstruatiecup? Ik ben benieuwd naar je ervaring!

Duurzame Verzorgingsproducten

Naast de duurzame menstruatiecups zijn er tegenwoordig tal van duurzame mogelijkheden op gebied van verzorging. In een andere blog heb ik een overzicht gemaakt van duurzame webshops die aandacht geven aan duurzame verzorgingsproducten. Mis je een webshop in dit overzicht? Laat het mij dan vooral weten in de reacties of stuur een mail naar info@brato.eu. Dan zal ik kijken of ik de webshop kan toevoegen in dit overzicht.


Hoi! Een aantal van deze linkjes bevat een Affiliate link. Wanneer je via deze linkjes iets bestelt ontvang ik daarvoor een commissie. Dit kost jou helemaal niks extra’s!
Waarom deze linkjes? Hiermee support je mij om deze website te onderhouden en help je mij op weg naar een eigen duurzaam assortiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *