PFAS-Pannen: Waarom je ze beter kunt Vermijden

Ben jij ook zo’n fan van koken met anti-aanbakpannen? Dan is de kans groot dat je kookt met PFAS-pannen. Deze pannen hebben jarenlang een prominente plek in onze keukens gehad, vanwege hun handige anti-aanbaklaag. Maar wist je dat deze pannen schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid en het milieu?

In deze blog geef ik antwoord op vragen als waarom Teflon pannen gevaarlijk zijn, hoe je ze herkent en wat de alternatieven zijn. Mocht je toch nog vragen hebben, stel je vraag dan in de reacties.

Inhoud

Waarom zijn PFAS-pannen Schadelijk?

PFAS-pannen zijn schadelijk voor je gezondheid, omdat de chemische stoffen in verband worden gebracht met verschillende gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld verschillende vormen van kanker, hormoonverstoringen, verminderde vruchtbaarheid en immuniteitsproblemen. Deze stoffen kunnen zich ophopen in het lichaam en in het milieu. Daarom is het advies om voor alternatieve pannen te kiezen.

Wat zijn Alternatieven voor PFAS pannen?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende alternatieven te bedenken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor keramische pannen. Deze pannen hebben een uitstekende antiaanbaklaag en zijn vrij van schadelijke stoffen. In een andere blog schrijf ik over duurzame pannen. Hier vind je een aantal keramische pannen als goed alternatief. Ook zou je kunnen kiezen voor bijvoorbeeld roestvrij stalen of gietijzeren pannen.

Hoe kan ik mijn PFAS-pan veilig gebruiken?

Je hoeft je pannen niet gelijk te vervangen. Zolang je er niks geks mee doet en ze op de juiste manier gebruikt, zijn deze pannen nog goed te gebruiken. Zie je scheurtjes in de pan of gebruik je hem op hoge temperaturen? Dan is het wel verstandig om voor nieuwe pannen te kiezen. Wanneer je je pannen op hoge temperaturen gebruikt of er scheurtjes in zitten, kunnen er giftige stoffen vrij komen tijdens het koken.

Wat zijn Teflon Pannen?

Teflon zijn anti-aanbakpannen en zijn de meest bekende PFAS-pannen die er zijn. Ze zijn gemaakt van de chemische verbinding ‘gepolymeriseerd polytetrafluoretheen’, beter bekend als PTFE. Teflon is een chemische stof die in de jaren 40 van de vorige eeuw op de markt is gebracht door DuPont. Wellicht dat dit bedrijf je bekend voorkomt door alle media aandacht die het heeft gekregen.

Hoe Herken je Teflon pannen?

Teflon pannen zijn vaak te herkennen aan hun gladde, glanzende oppervlak en de bekende ‘Teflon’-merknaam op de verpakking. In sommige gevallen kan de anti-aanbaklaag een lichtblauwe of grijze kleur hebben. Ook is het aan te raden om de verpakking te kijken van de teflon of PFAS-pan die je op het oog hebt. Staat hier niet op uit welke materialen de pan bestaat? Dan weet je niet of er chemische stoffen in zitten. Online staat vaak in de omschrijving of bij specificaties van de betreffende pan uit welke materialen het bestaat.

Is PFAS hetzelfde als PFOA?

Nee. PFAS is een verzamelnaam van verschillende chemische stoffen. PFOA is hier één van. Dus wanneer ergens ‘PFOA-vrij’ staat, zegt dit niks over PFAS. Uit een enquête van Radar blijkt dat 1 op de 3 mensen denken dat dit wel zo is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *