Wat is Duurzame Kleding?

We worden ons met z’n allen steeds bewuster van ons koopgedrag, wanneer het gaat over kleding. Duurzame kleding wordt daarmee steeds populairder onder consumenten. En ook bedrijven zitten niet stil. Maar wat is duurzame kleding eigenlijk? En waarom is het nou zo belangrijk? In deze blog geef ik antwoord op al deze vragen. Ook geef ik je een aantal tips waarmee jij kan bepalen of kleding duurzaam is geproduceerd. Door meer te weten te komen over wat duurzame kleding is, kun je bewustere keuzes maken en bijdragen aan een duurzamere wereld.

Wat is Duurzame Kleding?

Duurzame kleding is kleding die in de basis is gemaakt van duurzaam materiaal. Dit kan bijvoorbeeld biologisch katoen zijn, maar ook gerecycled polyester. Tegenwoordig gaat het verder dan de duurzame materialen waarvan kleding is gemaakt. Een belangrijk aspect van duurzame kleding zijn de arbeidsomstandigheden waarin kleding wordt gemaakt. Hierbij wordt bijvoorbeeld gelet op eerlijke lonen en goede werkomstandigheden.

Waarom Duurzame Kleding?

Nu je weet wat het is, is het ook goed om te weten waarom het er is. Vroeger bestond de productie van kleding vooral uit het maken van zoveel mogelijk winsten. Hierbij werd niet op of omgekeken naar het milieu of de arbeidsomstandigheden. Zo wordt er bij het maken van traditionele kleding enorm veel water gebruikt. Bij een spijkerbroek kan dit oplopen tot wel 10.000 liter per broek, bizar veel! Ook veroorzaakt het grote afvalbergen om nog niet over het personeel te spreken. Zij werkten onder de meest mensonterende omstandigheden. Je hebt de beelden vast wel eens gezien; ingestorte fabrieken met honderden doden als gevolg. Duurzame kleding is een reactie op al deze problematieken. Daarnaast zijn consumenten zichzelf steeds bewuster geworden van de impact die hun kledingkeuzes hebben op het milieu en de arbeiders. Wat ook mee speelt is dat steeds meer merken zijn die duurzame kleding promoten, waardoor de populariteit toeneemt.

Waar koop ik Duurzame Kleding?

Leuk al die informatie over duurzame kleding en wat het allemaal is, maar waar koop je het? Duurzame kleding vind je tegenwoordig op steeds meer plekken. Hier bij Brato, in de winkelstraten en bij veel webshops. Benieuwd naar wat duurzame kledingmerken zijn? Ik heb hier een complete blog over geschreven. Hier vind je zowel voor mannen en vrouwen als kinderen een overzicht van duurzame kledingmerken.

PS: wist je dat ik met Brato ook een duurzaam T-shirt verkoop?

Duurzame kledingmerken | Brato
Vind hier jouw Duurzame Kledingmerk

Hoe weet ik of Kleding Duurzaam is?

Fijn dat ik nu weet wat duurzame kleding is en waarom het er is, maar hoe ga ik in die enorme berg kleding het juiste eruit pikken? Je kan het herkennen door naar 2 dingen te kijken.

  • Het label: in het label staat altijd van welke grondstof het is gemaakt. Staat hier biologisch, duurzaam of gerecycled? Dan zit je vaak wel goed!
  • Kledingkeurmerk: een goede check om nog meer zekerheid te creëren is door te kijken naar keurmerken. Duurzaam geproduceerde kleding bevat in de meeste gevallen wel een duurzaam keurmerk, zoals GOTS, BCI of FWF. Om in aanmerking te komen voor deze keurmerken moet de kleding aan strenge voorwaarden voldoen.

Wat is Eerlijke Kleding?

Wanneer je kiest voor eerlijke kleding, zorg je ervoor dat de werknemers die je kleding maken een eerlijk loon krijgen. Hiermee zijn ze bijvoorbeeld in staat om, net als wij, goed voor zichzelf en hun familie te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van voldoende en gezond eten, het hebben van fatsoenlijk onderdak en gezondheidszorg. Daarnaast werken de arbeiders onder gezonde arbeidsomstandigheden. Hierbij gaat het om het respecteren van hun rechten. Ook wordt bijvoorbeeld uitbuiting, slavernij/dwangarbeid of kinderarbeid voorkomen. Al met al draagt eerlijke kleding een belangrijk onderdeel bij aan de ontwikkeling van duurzame kleding en een betere wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *