Wat zijn Duurzame Kledingmerken?

Je herkent het waarschijnlijk wel; we kopen steeds meer en meer kleding online. Daarbij kopen we ook steeds vaker kleding van duurzame kledingmerken zonder dat we ons hier altijd bewust van zijn. Maar wat maakt deze kleding duurzaam en wat zijn duurzame kledingmerken? In deze blog vind je een overzicht van duurzame kledingmerken.

Wat is Duurzame Kleding?

Duurzame kleding is kleding die in de basis is gemaakt van duurzaam materiaal. Dit kan bijvoorbeeld biologisch katoen zijn, maar ook gerecycled polyester. Tegenwoordig gaat het verder dan de duurzame materialen waarvan kleding is gemaakt. Een belangrijk aspect van duurzame kleding zijn de arbeidsomstandigheden waarin kleding wordt gemaakt. Hierbij wordt bijvoorbeeld gelet op eerlijke lonen en goede werkomstandigheden.


Waarom Duurzame Kleding?

De kledingindustrie bestond vroeger voornamelijk uit het maken van zoveel mogelijk winst. Dit ging ten koste van het milieu, veroorzaakte grote afvalbergen en slechte arbeidsomstandigheden. Het personeel werkte hier onder mensonterende omstandigheden. Je hebt de beelden vast wel eens gezien; ingestorte fabrieken met honderden doden als gevolg. Duurzame kleding is een reactie op al deze problematieken. Daarnaast zijn consumenten zichzelf steeds bewuster geworden van de impact die hun kledingkeuzes hebben op het milieu en de arbeiders. Daarnaast zijn er steeds meer merken die duurzame kleding promoten, waardoor de populariteit toeneemt.


Duurzame Kledingmerken Overzicht

Er zijn verschillende merken die zich inzetten voor milieuvriendelijkheid en ethische productie. Voor de ‘gewone’ consument is het niet altijd even duidelijk welke merken allemaal duurzaam zijn. Daarom heb ik uitgezocht welke merken duurzame kleding verkopen. Deze vind je hieronder in een overzicht van duurzame kledingmerken. Om je een beetje te helpen heb ik het uitgesplitst in dames-, heren-, en kinderkleding.

Tip: wanneer je voor 100% duurzame kleding wil gaan. Kijk dan bij het specifieke product uit welke materialen deze bestaat. Sommige bedrijven vermelden producten als duurzaam, terwijl ze maarvoor 50% uit duurzame materialen bestaan.


Duurzame Kledingmerken Dames

Overzicht van duurzame kledingmerken voor dames. Voor het gemak heb ik de merken op alfabetische volgorde neergezet.


Duurzame Kledingmerken Heren

Overzicht van duurzame kledingmerken voor heren. Net als bij de dames zijn de heren ook op alfabetische volgorde gezet.


Duurzame kledingmerken Kids

Overzicht van duurzame kledingmerken voor baby’s en kinderen. Sommige bedrijven staan er 2 keer in. Dit komt doordat deze merken aparte pagina’s hebben voor babykleding en voor kinderkleding.

Voordelen van Duurzame Kleding

Het dragen van duurzame kleding brengt verschillende voordelen met zich mee. De meest voor de hand liggende voordelen zijn de goede arbeidsomstandigheden van de werknemers en de duurzame materialen die worden gebruikt. Wist je al dat deze kleding in veel gevallen beter voor je huid is? Sommige duurzame materialen, zoals biologisch katoen, zijn zachter en minder irriterend voor je huid. Dit in tegenstelling tot conventioneel katoen dat vaak behandeld is met chemicaliën. Tot slot is duurzame kleding van hoge kwaliteit, waardoor het langer mee gaat. Dit bespaard jouw portemonnee een hoop geld en je helpt het milieu.

Tweedehands

Naast de bovenstaande duurzame kledingmerken, kun je ook kiezen om tweedehands kleding te kopen. Dit kan bijvoorbeeld via Marktplaats, Vinted of Amazon. Het nadeel van tweedehands kleding kopen op deze websites, is dat het niet altijd duidelijk is of het gaat om tweedehands kleding en dat de staat van je aankoop soms nog tegen kan vallen. In het geval van Marktplaats en Vinted heb je als koper dan pech, want terug sturen kan voor zover ik weet niet.

Duurzame producten

Wist je dat we tegenwoordig naast kleding nog tal van andere duurzame producten kunnen kopen? Benieuwd naar waar we tegenwoordig allemaal duurzame producten kunnen kopen? Ik heb het allemaal voor je uitgezocht in deze blog.


Hoi! Ik maak gebruik van een aantal Affiliate Links Dit kost jou niks extra’s, maar wanneer je via deze linkjes iets bestelt ontvang ik daar een commissie van.
Waarom? Hiermee support je mij om deze website te onderhouden en help je mij op weg naar een eigen duurzaam assortiment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *