5 Voordelen van Duurzame Kleding

Lange tijd leek het erop dat niemand meer enig idee had van wat er zich allemaal in de textielindustrie afspeelde. De glorietijden van de textielindustrie in Twente liggen al jaren achter ons. De reden? De productie verschoof naar landen waar de lonen een stuk lager waren, ver weg van Europa. Hierdoor hadden kinderarbeid, gevaarlijke chemicaliën en gif vrij spel. Niemand leek van dit bestaan af te weten, totdat we de beelden zagen van arbeiders die werkte onder zeer slechte omstandigheden.
Dit was het startschot voor wat we nu kennen als: Duurzame Kleding. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen? Vind de 5 belangrijkste voordelen van duurzame kleding in deze blog.

1. Duurzame Materialen

Het meest voor de hand liggende voordeel van duurzame kleding, zijn de duurzame materialen. Dit zijn materialen die minder schade toebrengen aan het milieu en op een verantwoorde manier zijn geproduceerd. De meest gebruikte en bekende materialen die worden gebruikt bij het maken van kleding zijn: biologisch katoen en gerecycled polyester. Ook gerecycled polyamide komt regelmatig voor. Je kan deze kleding gemakkelijk herkennen, want duurzame kledingmerken vermelden graag hun duurzame materialen op de labels die aan de kleding vast zit en op webshops. Vind hier nog meer tips hoe je duurzame kleding kan herkennen.

Organisch katoen 2 | Brato

2. Betere Kwaliteit & Langere Levensduur

Duurzame materialen bieden ook nog andere voordelen die de moeite waard zijn om te vermelden. Kledingstukken die gemaakt zijn van deze materialen hebben vaak een langere levensduur. Dit komt doordat deze materialen van betere kwaliteit zijn. Duurzame kleding slijt over het algemeen minder snel. Hierdoor blijft de kleding langer mooi om te dragen. Doordat deze kleding langer meegaat, hoef je minder vaak nieuwe te kopen. Dit bespaart je portemonnee een hoop geld.

3. Eerlijker en Gezonder voor Arbeiders

Een van de belangrijkste aspecten zijn de voordelen voor de arbeiders die de kleding maken. Die worden een stuk minder blootgesteld aan schadelijke chemicaliën. Bijvoorbeeld doordat er geen gifstoffen worden gespoten over de katoenplanten. Dit komt flink ten goede aan hun gezondheid. Daarnaast krijgen de arbeiders betere werkplekken, een eerlijker loon en is kinderarbeid uitgesloten. Want zeg nou eerlijk; een kledingstuk dragen die is gemaakt door iemand die er goed voor betaald krijgt voelt toch veel beter dan wanneer het is geproduceerd onder mensonterende omstandigheden en kinderen van 12 jaar?

Duurzame Kleding kopen? Bekijk hier mijn eigen T-shirts!

4. Minder Waterverbruik

Een andere belangrijkere reden om voor duurzame kleding te kiezen is het verminderde waterverbruik. Als we kijken naar de productie van fast fashion kleding, zien we dat er héél veel water wordt gebruikt. Voor het maken van één T-shirt wordt er bijvoorbeeld al 2700 liter zoetwater gebruikt. Bij broeken kan dit zelfs oplopen tot 8000 liter water per broek. Daarbij komt dat de productie van onze kleding vaak plaatsvindt op plaatsen waar zoet water een schaars product is. Grotendeels komt dit, doordat een katoenplant veel water nodig heeft om te groeien.

Kun jij hier iets aan doen? Ja, door bij de aankoop van kleding te kijken of het GOTS organisch gecertifieerd is. Wanneer kleding dit internationaal erkende keurmerk heeft, betekent dit dat de fabrieken werken met waterzuiveringen. Hierdoor wordt waterverspilling enorm terug gedrongen.

5. Verkleinen Afvalhoop

Tot slot: wanneer je kiest voor duurzame kleding, draag je ook bij aan het verminderen van de afvalhoop. Duurzame kleding is gemaakt van materialen die een langere levensduur hebben. Zo hoef je niet elke maand 3 nieuwe T-shirts te kopen. Dit in tegen stelling tot fast fashion. Daarnaast wordt duurzame kleding niet na één seizoen weggegooid als het niet is verkocht.

De kans is groot dat je het mee hebt gekregen, dat de afgelopen tijd verschillende publicaties in de media zijn geweest. Hieruit is gebleken dat fast fashion vaak op de vuilnisbelt belandt als ze niet wordt verkocht. Exacte getallen durf ik niet te noemen, maar er gaan geluiden op dat rond de 30% van alle fast fashion op de vuilnisbelt terecht komt, zonder dat het 1 keer is gedragen. Bizar!

Hoe Herken je Duurzame Kleding?

Heel fijn dat we nu de voordelen van duurzame kleding weten, maar hoe kunnen we duurzame kleding herkennen? Er zijn tal van manieren om hier achter te komen. Een van de snelste manieren is te kijken naar de certificering van het kledingstuk. Is het GOTS (Global Organic Textiel Standaard) gecertificeerd? Dan mag je aannemen dat het betreffende kleding stuk duurzaam is. De meeste grote merken hebben hun certificaten wel op orde. Waarschijnlijk voel je de ‘maar’ al aankomen. Want voor kleinere merken is het vrij lastig om zo’n certificaat te behalen. Naast dat het ontzettend veel tijd in beslag neemt, kost het ook enorm veel geld. Gelukkig kun je duurzame kleding ook aan andere punten herkennen. Bedrijven die om duurzaamheid geven, zijn hier vaak heel transparant over. Zo staat bij het kledingstuk vermeld uit welk materiaal het kleding stuk bestaat. Bijvoorbeeld 95% biologisch katoen of 100% gerecycled polyester. In Nederland en België zou je er vanuit mogen gaan dat bedrijven ons hier eerlijk over informeren. Benieuwd welke kledingmerken duurzame kleding verkopen? Bekijk hier het overzicht van duurzame kledingmerken.


Over de Auteur

Arne | Brato

Arne is de oprichter en eigenaar van Brato. Arne heeft een achtergrond als Bedrijfskundige en Online Marketeer. Met zijn achtergrond probeert Arne zoveel mogelijk mensen te bereik en te helpen in het landschap van duurzaamheid. Arne schrijft onder andere over duurzame kleding, verzorgingsproducten, pannen en persoonlijke verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *