Zo Gaan Je Pannen Langer mee | 4 Tips

We weten allemaal wel dat goed onderhoud belangrijk is voor de levensduur van je pannen. Zorg je er goed voor? Dan gaan ze langer mee dan wanneer je er slecht voor zorgt. Bijkomend nadeel hiervan is dat je eerder nieuwe pannen moet kopen en dat kost weer extra veel geld..

Na het lezen van deze blog ben je weer helemaal up-to-date over hoe jouw pannen langer mee gaan.

1. Wel of niet in de Vaatwasser?

Bijna iedereen doet dit wel, pannen in de vaatwasser. Ik doe dit zelf ook, want zeg nou eerlijk. Heb jij altijd zin om na het avond eten nog je pannen schoon te moeten maken? Ik ook niet, maar ik stop niet alle pannen in de vaatwasser. Fabrikanten zeggen steeds vaker dat hun pannen geschikt zijn voor de vaatwasser. Dat klopt in zekere zin ook wel, maar dit gaat wel ten koste van de levensduur. Dit geldt zeker voor pannen met een anti-aanbaklaag. Het beste is om deze met de hand af te wassen. Zo gaat je pan langer mee en hoef je minder snel een nieuwe pan te kopen.

Wanneer je deze pannen wel in de vaatwasser stopt kan dit de anti-aanbaklaag aantasten. Wanneer je gebruik maakt van roestvrijstalen pannen die geen anti-aanbaklaag hebben, kan het geen kwaad om ze in de vaatwasser te stoppen.

2. Berg je Pannen op de Juiste Manier op

Hoe heb jij je pannen in de kast staan? Ik gebruik thuis pannenbeschermers. En dit kan ik iedereen zeer aanbevelen om ook te doen. Wanneer je je pannen onbeschermd op elkaar plaatst zal dit ten koste gaan van je pan.

Wanneer je pannen onbeschermd op elkaar in de kast zet, zullen er sneller krassen ontstaan. Zeker wanneer je een anti aanbaklaag hebt, kan dit problemen veroorzaken. De anti aanbaklaag zal hierdoor sneller verdwijnen. Dus heb je er nog geen? Dan is mijn tip om deze zeker aan te schaffen.

3. Voorkom Krassen

Deze geldt voornamelijk voor keramische pannen en andere pannen met een anti aanbaklaag. Wanneer er krassen ontstaan in deze pannen, zal dat ten koste gaan van de functionaliteit van deze pannen. Daarnaast koken veel mensen nog met oude pannen die giftige stoffen als PFAS bevatten. Wanneer er dan krassen in de pan komen, kunnen deze stoffen ontsnappen. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor je eigen gezondheid.

Overigens zou ik sowieso pannen die PFAS bevatten op den duur vervangen. Hier vind je een aantal keramische pannen die een goed alternatief zijn voor je huidige pannen.

4. Geen Lege Pannen op het Vuur

Heb jij weleens een lege pan op het vuur? Bijvoorbeeld om ze op te warmen? Pas hier mee op. Pannen vinden het niet fijn om zonder boter of iets op het vuur te staan, want ze kunnen hierdoor hun warmte niet kwijt. Dit kan tot onherstelbare schade leiden. Dit geldt vooral voor pannen met een anti-aanbaklaag. Deze kunnen echt niet zonder olie of boter op het vuur.


Over de Auteur

| Brato

Arne is de oprichter en eigenaar van Brato. Arne heeft een achtergrond als Bedrijfskundige en Online Marketeer. Met zijn achtergrond probeert Arne zoveel mogelijk mensen te bereik en te helpen in het landschap van duurzaamheid. Arne schrijft onder andere over duurzame kleding, verzorgingsproducten en pannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *