Duurzaam Koken – 5 Makkelijke Tips

Duurzaam koken is een stuk makkelijker dan je denkt. Dat duurzaamheid belangrijk is, weten we allemaal wel. Ook in de keuken kun jij hier eenvoudig een bijdrage aan leveren. Hieronder vind je vijf tips die het koken op een makkelijke manier een stuk duurzamer maken. En nee, ik ga het niet hebben over vegetarisch of vegan eten.

1. Kook met een Deksel

De meest eenvoudige aanpassing die je kan doen, is het gebruik maken van een deksel. Wanneer je tijdens het koken gebruik maakt van een deksel, voorkom je dat er veel warmte de pan verlaat. Doordat de warmte beter in de pan blijft zitten, wordt het kookproces versneld. Dit betekent dat je een stuk minder energie nodig hebt en eerder kan genieten van een heerlijke maaltijd. Tegelijkertijd verklein je de ecologische voetafdruk, omdat je een stuk minder energie verbruikt en er een stuk minder broeikasgassen worden uitgestoten. Dus wil je duurzaam koken? Gebruik dan vandaag nog een deksel tijdens het koken.

2. Gezonde & Goede Pannen

Naast het gebruik van een deksel op je pan, is het ook van belang om aandacht te besteden aan de pannen zelf. Het kiezen van duurzame en gezonde pannen draagt namelijk bij aan hoeveel energie je nodig hebt en hoeveel schadelijke stoffen vrij komen tijdens het koken. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor keramische pannen, zal je in de meeste gevallen veel minder gas of elekticiteit verbruiken om je eten te bereiden. Dit komt doordat deze pannen veelal goede en gelijkmatige hittegelijders zijn. Het andere voordeel van deze anti-aanbak pannen, is dat ze (in tegenstelling tot teflon pannen) geen schadelijke stoffen bevatten. Ook kun je kiezen voor pannen die gemaakt zijn van materialen als gietijzer of roestvrij staal. Deze gaan lang mee, hoeven minder snel vervangen te worden en zijn recyclebaar. Door bewuste keuzes te maken bij het selecteren van je pannen, kun je niet alleen duurzamer koken, maar zijn je maaltijden ook een stuk gezonder.

3. Creatief met Boodschappen

In steeds meer supermarkten zie je groente die niet ‘goed’ zijn. Deze buitenbeentjes kun je vaak tegen een leuke prijs kopen. Zien deze groentes er leuk uit? Nee, absoluut niet. Ze hebben een gekke en onaantrekkelijke vorm, maar ze smaken wel net zo lekker. Wanneer je voor deze groentes kiest, draag je bij aan het verminderen van de voedselverspilling. Een andere duurzame manier van boodschappen doen is door producten te kopen die extra korting hebben, omdat de houdbaarheidsdatum bijna verloopt.

Nog een tip voor je portemonnee: koop als het even kan grotere verpakkingen en verdeel het over meerdere gerechten. Steeds een kleine verpakking kopen, kost onder aan de streep meer geld en er wordt meer verpakkingsmateriaal gebruikt.

4. Slim Koken

Woon je op jezelf of kook je vaak voor 1 of 2 personen? Dan kun je er voor kiezen om eten te koken voor meer mensen dan nodig is. Dit kost op het moment zelf nauwelijks extra energie. Het grote voordeel hiervan is dat je niet elke dag meer je fornuis hoeft te gebruiken. Dit bespaart flink op het energieverbruik. Ook kun je hierdoor vaker grotere verpakkingen kopen, wat in veel gevallen ook weer extra voordelig is voor je portemonnee.

5. Duurzame Energiebronnen

De 5 makkelijke tips voor duurzaam koken zijn niet compleet als we het niet hebben over de energiebronnen. Inmiddels weten de meesten wel dat koken op inductie duurzamer is op gas, dus daar zal ik niet verder op in gaan. Waar ik wel op in ga is de manier van eten opwarmen. Gebruik jij hiervoor de oven of de magnetron? Wanneer je de magnetron gebruikt, verbruik je een stuk minder energie. ‘Maar dan droogt mijn eten snel uit’, is een veelgebruikt argument om toch maar de oven te gebruiken. TIP: zorg ervoor dat je je eten afdekt wanneer je het in de magnetron zet. Zo voorkom je heel eenvoudig dat je eten uitdroogt en blijft het nog steeds lekker.

Winst Voor je Eigen Portemonnee

Dat koken geld kost en milieu belastend is, is een gegeven. Dit zal ook met deze tips niet gaan veranderen. Maar wanneer je een of meerdere van deze tips overneemt, bespaar je wel een hoop geld en lever je een positieve bijdrage aan het milieu, doordat je de ecologische impact vermindert. Duurzaam koken gaat hand in hand met het maken van bewuste keuzes, zoals het gebruik van een deksel en het creatief omgaan met boodschappen. Door duurzaam te koken draag je niet alleen bij aan het koken van heerlijke maaltijden, maar ook aan een gezonde planeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *