19 Leuke Duurzame T-shirt Merken

Heerlijk op een warme lente- of zomerdag in een T-shirt rond lopen. Dat gunnen we de generaties na ons toch ook nog? En de arbeiders die onze kleding maken? De laatste jaren krijgt duurzame kleding steeds meer aandacht. Hierbij zijn er ook veel duurzame T-shirt merken gekomen die elk hun bijdrage willen leveren aan de wereld van morgen.

In deze blog vind je 19(!) duurzame T-shirt merken die bijdragen aan het de wereld van morgen. De merken heb ik voor het gemak op alfabetische volgorde gezet. Achter elke titel van een merk zie je voor wie het merk geschikt is. PS: onderaan deze blog vind je nog een bonus voor mannen.
Succes met het zoeken naar je nieuwe T-shirt!

1. ADUH (vrouwen & mannen)

Het eerste merk in het lijstje van duurzame T-shirt merken is ADUH. Een Nederlands merk dat sinds 2016 culturen bij elkaar brengt. De oprichters zijn van Indische afkomst en dit zie je terug in de kleding. De T-shirts zijn gemaakt van 100% biologisch katoen. De productie vindt plaats in Bangladesh in fabrieken die GOTS gecertificeerd zijn en goedgekeurd worden door het Fair Wear Foundation.

2. Armedangels (vrouwen)

Het tweede merk in dit rijtje is Armedangels. Het Duitse merk is in 2007 opgericht en kun je tegenwoordig in veel kledingkasten terug vinden. Ze zijn lid van het Fair Wear Foundation. Hiermee helpen ze fabrieken met het creëren van veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden. De duurzaamheid van hun producten? Ze maken bij de productie van duurzame jeans alleen maar gebruik duurzame materialen, zoals GOTS-gecertificeerde biologisch katoen. Goed voor het milieu, maar ook voor het personeel.

3. Bamboo Basics (mannen & vrouwen)

Bamboo Basics, voornamelijk bekend als ondergoedmerk voor mannen en vrouwen. Maar ze hebben ook een leuke collectie duurzame T-shirts. Deze T-shirts besparen gemiddeld 63% op de CO2 voetafdruk, 64% op het waterverbruik en 30% op gebruikte landbouwgronden. De kledingstukken zijn gemaakt van biologisch katoen of bamboe. Daarnaast zijn ze in een vergevorderd stadium om als eerste T-shirts met 100% biodegradable elastaan te verkopen. Deze producten zijn 100% biologisch afbreekbaar en worden goed opgenomen door de natuur!

4. Bamigo (mannen)

Het Nederlandse merk Bamigo bouwt sinds de oprichting in 2014 stevig aan hun naamsbekendheid. Het merk heeft zichzelf gespecialiseerd in onder andere duurzame T-shirts voor mannen. Het unieke aan Bamigo is dat de kleding bestaat uit bamboevezels. Dit biedt als voordeel dat de kleding comfortabel zit en als milieuvriendelijk alternatief wordt gezien.

5. Brato

Huh? Heeft Brato eigen T-shirts? Ja zeker! Ofja.. momenteel is het er nog maar één.. Maar dit shirt bestaat wel uit 100% gesponnen en gekamd biologisch katoen. Hiermee draag ik persoonlijk bij aan de wereld van morgen. Ik zou deze collectie graag willen uitbreiden in de toekomst. Zodat ik meer kan doen om arbeiders goede arbeidsomstandigheden te geven, water te sparen voor de productie in landen waar water schaars is en te zorgen voor het milieu. Je kan mij enorm supporten door dit T-shirt te kopen. Hiermee krijg ik weer een beetje budget om de collectie uit te breiden.
PS: ter indicactie, ik verdien momenteel niet eens genoeg om de hosting van de website te betalen, laat staan iets van salaris.

6. Brava Fabrics (mannen & vrouwen)

Brava Fabrics, een merk voor mannen en vrouwen. Een Spaans kledingmerk dat is opricht om mode te creëren dat esthetisch aantrekkelijk als milieuvriendelijk is. De kleding wordt gemaakt in Spanje en Portugal. Hier krijgen de werknemers een eerlijk loon en werken ze onder veilige omstandigheden. De truien worden gemaakt van duurzame materialen, zoals biologisch katoen of gerecycled polyester.

7. Colorful Standard (mannen)

Colorful Standard, een duurzaam Scandinavisch kledingmerk uit Denemarken. Ze onderscheiden zichzelf in het maken van duurzame truien en basics in talloze trendy kleuren. De truien zijn stuk voor stuk gemaakt van 100% biologisch katoen of 100% gerecycled Merino wol en ze worden geproduceerd in Portugal in GOTS-gecertificeerde fabrieken. Naast duurzame truien kun je hier ook terecht voor T-shirts en overhemden.

8. Dirts (mannen & vrouwen)

Het Duitse kledingmerk is in 2014 opgericht door Philipp. De voormalige top-handballer richt met zijn merk voornamelijk op duurzame vrijetijdskleding, waaronder duurzame T-shirts. De kledingstukken worden onder eerlijke omstandigheden gemaakt in GOTS gecertificeerde fabriek in Portugal, waar gewerkt wordt met gerecycled katoen, gerecycled PET en biologisch katoen.

9. Hugo Boss (mannen)

Hugo Boss in dit lijstje? Jazeker! Je kan wel zeggen dat het inmiddels een bekend merk is in de modewereld. En ook hier speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. Ze hebben hebben nog genoeg stappen te zetten, maar zijn al wel in de goede richting bezig. De kledingstukken die je hier ziet zijn gemaakt van 100% duurzaam katoen.

10. J Label (vrouwen)

Met de oprichting van J Label, ging er voor de oprichters Judith en Janneke een droom in vervulling. Met hun eigen kledingmerk kunnen ze echt een positieve impact maken. Ze hebben zelfs een eigen documentaire waar ze laten zien hoe ze hun duurzame kleding maken.

11. Knowledge Cotton Apparel (mannen)

Wanneer je kiest voor de duurzame T-shirts van Knowledge Cotton Apparel, ga je voor een verantwoorde keuze en onvervalste kwaliteit. Het van oorsprong Deense familiebedrijf werkt samen met GOTS-gecertificeerde fabrikanten. Voor de productie van hun T-shirts gebruiken ze alleen 100% gecertificeerd biologisch katoen en andere duurzame materialen, zoals biologische Happy sheep wol en gerecyclede PET flessen.

12. Komodo (mannen & vrouwen)

Wil jij er goed uitzien en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan een duurzame wereld? Dat is wat Joe Komodo sinds 1988 mogelijk maakt toen hij Komodo oprichtte. Zo vinden ze het belangrijk dat werknemers eerlijk behandeld worden en dat er met duurzame materialen wordt gewerkt. De productie vindt plaats in onder andere Nepal, Indonesië en Sri Lanka. Een groot deel van de fabrieken waar ze mee werken zijn GOTS gecertificeerd. Naast duurzame materialen en het goed zorgen voor het personeel steunen ze ook diverse goede doelen in landen waar de kleding wordt geproduceerd.

13. Lanius (vrouwen)

Lanius is een duurzame merk voor vrouwen. Claudia richtte het merk op in 1999 met als doel om mode te maken onder eerlijke arbeidsomstandigheden. De T-shirts die ze ontwerpen en produceren bestaan uit duurzame stoffen zoals biologisch katoen en Tencel. Zelf bezoeken ze de fabrieken regelmatig om de werkomstandigheden onder eigen ogen te waarnemen. Daarnaast worden deze fabrieken geaudit door onder andere de Fair Wear Foundation.

14. Organication (mannen & vrouwen)

Met Organication hebben we nog een mooi, duurzaam truien merk voor mannen en vrouwen waar je goed kunt slagen. Het is een Duits merk met een eigen fabriek in Turkije. Hier produceren ze hun eigen kledingstukken en werken ze uitsluitend met duurzame materialen, zoals biologisch katoen. Nog een pluspunt, hun fabriek is GOTS-gecertificeerd. Heb jij hun assortiment al gecheckt? Ze hebben voor bijna iedereen wel iets!

15. SKOT Fashion (mannen)

SKOT Fashion, een Nederlands merk voor duurzame T-shirts. Zelf zeggen ze dat ze ‘op reis’ zijn, op reis naar 100% duurzame mode waar ze graag hun steentje aan willen bijdragen. De t-shirts worden in Europa geproduceerd door ambachtslieden die trots zijn op hun product. Hierbij gebruiken ze alleen biologisch katoen, met het GOTS- of het OCS-certificaat. Doordat ze rechtstreeks met fabrieken samenwerken, kunnen ze de prijs van overhemden betaalbaar houden. Zo kan iedereen genieten van duurzame mode.

16. Suitable (mannen)

Suitableshop, een bekende winkelketen waar je terecht kan voor diverse (duurzame) merken. Met Suitable hebben ze een eigen duurzaam kledingmerk in handen. De truien die ze produceren zijn gemaakt van 100% biologisch katoen en GOTS-gecertificeerd. Daarnaast zijn de labels biologisch afbreekbaar. Kan het nog beter? Jazeker! De plastic verpakkingen waar de kleding in wordt geleverd, zijn volledig gerecycled.

17. Scotch & Scoda (mannen)

Scotch & Scoda, vermoedelijk ook geen onbekende in dit rijtje. Het Nederlandse kledingmerk heeft een sterke focus op duurzaamheid. Zo hebben ze bijvoorbeeld in één jaar tijd meer dan 120 duizend bomen geplant. Scotch & Scoda heeft zichzelf aangesloten bij het Better Cotton Initiative. Daarnaast hebben ze tal van acties lopen om de kledingindustrie te verduurzamen. Van tips om kleding langer mee te laten gaan tot inzameling van kleding. En omdat jeans relatief duur zijn, is dat zeker geen verkeerd initatief.

18. Tommy Hilfiger (mannen)

Tommy Hilfiger is net als Hugo Boss een bekend merk in de modewereld. Het Amerikaanse en in 1985 opgerichte kledingmerk voor mannen richt zich steeds meer en meer op duurzame kleding. Ze maken steeds vaker gebruik van biologisch katoen, gerecyclede vezels en andere duurzame stoffen. Ze werken nog steeds aan het vergroten van hun duurzaamheidsinspanningen, maar met diverse initiatieven laten ze zien dat ze het zeer serieus nemen.

19. Waschbär (vrouwen & mannen)

Het laatste merk in dit rijtje is Waschbär. Een duurzaam merk dat zich richt op het creëren van hoogwaardige en milieuvriendelijke truien voor zowel vrouwen als mannen. Ze stellen strenge eisen aan de producten die ze verkopen op hun website, want ‘alleen als artikelen milieuvriendelijk geproduceerd zijn en aan sociale standaards voldoen, vinden ze een weg in ons assortiment’.

Bonus: Undiemeister (mannen)

Undiemeister? Die verkopen toch alleen maar duurzaam ondergoed? Nee, want ze hebben ook een leuk assortiment aan 100% duurzame ondershirts of T-shirts die je in het dagelijks leven kan dragen.

Je Nieuwe T-shirtmerk Gevonden?

Heb jij je nieuwe favoriete duurzame T-shirt merken gevonden? Of heb je een ander merk? Laat het vooral weten in de reacties! Mochten er leuke merken tussen zitten, dan zal ik kijken of ik ze toe kan voegen aan dit lijstje.
Tip: deel deze lijst met jezelf, vrienden en familie. Gebruik de onderstaande koppen hiervoor om ze makkelijk te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *