7 Duurzame Jeans Merken van dit Moment

Jeans, jij hebt er vast wel een in je kast liggen en dat is niet zo gek. Al jaren is dit een veel gedragen kledingstuk voor jong en oud. Maar wist je dat jeans, ook wel spijkerbroeken genoemd, eigenlijk niet zo heel goed zijn voor het milieu? Voor het produceren van 1 spijkerbroek is er wel 7000 tot 10.000 liter water nodig. Hier kun je wel 27 uur voor douchen. Gemiddeld gebruikt een persoon in Nederland 119 liter water per dag. Bizar toch? Met de opkomst van duurzame jeans merken komt hier steeds verandering in. En dat is maar goed ook, want per jaar worden er zo’n 2 miljard jeans verkocht.

In deze blog vind je 7 duurzame jeans merken die bijdragen aan het verminderen van het waterverbruik en zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. De merken heb ik voor het gemak op alfabetische volgorde gezet. Achter elke titel van een merk heb ik vermeld voor wie het geschikt is, zo grijp je niet mis. Succes met het zoeken naar je nieuwe spijkerbroek!

1. Armedangels (vrouwen)

Het eerste merk in dit rijtje is Armedangels. Het Duitse merk is in 2007 opgericht en kun je tegenwoordig in veel kledingkasten terug vinden. Ze zijn lid van het Fair Wear Foundation. Hiermee helpen ze fabrieken met het creëren van veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden. De duurzaamheid van hun producten? Ze maken bij de productie van duurzame jeans alleen maar gebruik duurzame materialen, zoals GOTS-gecertificeerde biologisch katoen. Goed voor het milieu, maar ook voor het personeel.

2. Kuyichi (mannen & vrouwen)

Het eerste Nederlandse merk in dit lijstje is Kuyichi. Dat niet alleen, ze zijn ook het eerste biologische demin merk. Net als Armedangels zijn ze lid van het Fair Wear Foundation. Zelf nemen ze de volledige sociale en milieu verantwoordelijkheid voor de productie van hun kleding. Mede daarom maken ze alleen maar gebruik van duurzame materialen en gaan de kledingstukken lang met de tijd mee.

3. Mac (mannen)

Mac, een Duits kledingmerk en sinds 2019 lid van Better Cotton Initiative. In 2020 hebben ze hun doel bereikt om uitsluitend gebruik te maken van hernieuwbare bronnen. Duurzaamheid is in het hele bedrijf te merken. Zo is hun hoofdkantoor gemaakt van duurzame materialen en wonen er 20 bijenvolkeren. Sinds de oprichting in de jaren 70 zijn ze al bewust van duurzaamheid en hebben ze hier hun eigen strategie op losgelaten.

4. Meyer (mannen)

Een echt Duits familiebedrijf opgericht in 1960. Zijn ze duurzaam? Nou en of. Door verschillende toepassingen zorgen ze ervoor dat hun waterverbruik met 40% is afgenomen. Ook maakt Meyer alleen maar gebruik van puur biologisch katoen en wordt alle katoen verbouwd door Fairtrade-producenten. Met de productie van hun jeans zorgen ze er ook voor dat het gebruik van chemicaliën met 32% wordt teruggedrongen. Goed voor het milieu, goed voor de werknemers en goed voor jou.

5. MUD Jeans (mannen)

MUD Jeans, een Nederlands jeans merk dat in 2013 is opgericht door Bert van Son. Wat mij betreft is dit een van de beste voorbeelden van hoe het ook kan. Voor het produceren van één paar Mud Jeans gebruiken ze sléchts 393 liter water. Daarnaast hebben ze een uniek terugnamesysteem voor het inzamelen van jeans die voor minimaal 96% katoen zijn. Hier wordt nieuwe spijkerstof van gemaakt. Ook besparen ze gemiddeld 75% CO2 uitstoot vergeleken met de industriestandaard. Ohja, ze zorgen natuurlijk ook nog goed voor hun personeel.

6. Scotch & Scoda (mannen)

Scotch & Scoda, vermoedelijk ook geen onbekende in dit rijtje. Het Nederlandse kledingmerk heeft een sterke focus op duurzaamheid. Zo hebben ze bijvoorbeeld in één jaar tijd meer dan 120 duizend bomen geplant. Scotch & Scoda heeft zichzelf aangesloten bij het Better Cotton Initiative. Daarnaast hebben ze tal van acties lopen om de kledingindustrie te verduurzamen. Van tips om kleding langer mee te laten gaan tot inzameling van kleding. En omdat jeans relatief duur zijn, is dat zeker geen verkeerd initatief.

7. Waschbär (vrouwen)

Het laatste merk in dit rijtje is Waschbär. Een duurzaam merk dat zich richt op het creëren van hoogwaardige en milieuvriendelijke jeans. Ze stellen strenge eisen aan de producten die ze verkopen op hun website, want ‘alleen als artikelen milieuvriendelijk geproduceerd zijn en aan sociale standaards voldoen, vinden ze een weg in ons assortiment’.

Je Nieuwe Jeans Gevonden?

Het zal je vast niet zijn opgevallen dat de meeste duurzame jeans merken voor mannen zijn. Met enige regelmaat zoek ik nieuwe merken die duurzame jeans maken en verkopen. Heb jij een merk gevonden in dit lijstje? Of mis je een merk? Laat het vooral weten in de reacties! Mocht er iets leuks tussen zitten, dan zal ik kijken of ik ze toe kan voegen aan dit lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *