Pannen Zonder PFAS | Wat Zijn je Mogelijkheden?

Kook jij graag? Grote kans dat je nog niet kookt met pannen zonder PFAS. Wist je dat deze pannen in potentie schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn?

Wil jij graag koken met pannen die goed zijn voor je gezondheid? Lees dan deze blog en kom erachter wat PFAS is, de voordelen van gezonde pannen en waar je ze kan kopen.

Wat is PFAS?

Voor ik je meeneem in de voordelen en de mogelijkheden, is het handig om te weten wat PFAS is. PFAS staat voor Per- en polyfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische verbindingen die worden gebruikt vanwege hun water- en vetafstotende eigenschappen. Ze zitten in producten zoals onze anti-aanbakpannen. Tegenwoordig staan ze er ook om bekend dat ze potentieel schadelijke effecten op je gezondheid en het milieu hebben. Hier wordt ook in het nieuws steeds meer aandacht aan besteed.

De Voordelen van Pannen Zonder PFAS

Zelf zijn wij helemaal afgestapt van PFAS pannen. Het koken met pannen zonder PFAS brengen namelijk vele voordelen met zich mee. Zo kook je gezonder, is het een stuk milieuvriendelijker en duurzamer.

  • Gezonder Koken: Persoonlijk vind ik dit wel de grootste winst van het koken met pannen zonder PFAS. Je hoeft jezelf geen zorgen meer te maken over de mogelijke gezondheidsrisico’s. PFAS-stoffen kunnen zich namelijk ophopen in het lichaam en zijn in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hormoonverstoringen, immuunstoornissen en zelfs kanker. Met PFAS-vrije pannen heb je dit dus niet meer.
  • Milieuvriendelijk: Pannen zonder PFAS zijn ook beter voor het milieu. PFAS-stoffen breken namelijk niet af in de natuur. Ze kunnen zich ophopen in bodem en water en vormen een bedreiging voor ecosystemen.
  • Duurzaamheid: Veel PFAS-vrije pannen zijn gemaakt van duurzame materialen zoals roestvrij staal, gietijzer of keramiek. Deze pannen gaan vaak langer mee dan hun PFAS-bevattende tegenhangers, wat betekent dat je minder vaak nieuwe pannen hoeft te kopen. Goed nieuws voor je portemonnee dus!

Wat zijn je Keuzes?

Oké, het is duidelijk dat pannen met PFAS schadelijk voor je zijn en dat je hier eigenlijk niet mee zou moeten koken. Maar wat zijn de mogelijkheden dan? Waar kan ik uit kiezen? En bij welke merken kan je terecht? Ik begin met het beantwoorden van de eerste vraag. Waar kan je uit kiezen. Dit zijn stuk voor stuk duurzame alternatieven. Hieronder geef ik je 3 alternatieven die gezond, duurzaam en milieuvriendelijk zijn.

  • Keramische Pannen: De eerste keuze is wat mij persoonlijk betreft de keramische pannen met een gezonde anti-aanbaklaag. Thuis hebben wij al onze pannen met PFAS vervangen voor deze pannen en ze bevallen uitstekend.
  • Roestvrijstalen Pannen: Naast de keramische pannen, kun je ook kiezen voor roestvrijstalen pannen. Deze pannen gaan over het algemeen lang mee, waardoor je ze niet snel hoeft te vervangen.
  • Gietijzeren Pannen: De laatste keuze waar je uit kan kiezen zijn de gietijzeren pannen. Ze zijn perfect voor smaakvolle stoofschotels, sissende steaks en zelfs bakken in de oven.

Lees ook eens:

Bij Welke Merken kan je PFAS Vrije Pannen Halen?

De afgelopen jaren zijn er tal van nieuwe bedrijven en merken bijgekomen die zich richten op PFAS vrije pannen. Overigens zijn er ook veel bestaande merken die hun aanbod hebben verbreed of aangepast. Hieronder vind je in ieder geval een 6-tal merken waar je ongetwijfeld zal slagen, wanneer je op zoek gaat naar pannen zonder PFAS.

  • ISENVI – Het eerste merk is een Nederlands pannenmerk en staat bekend om hun keramische pannen. Deze zijn vrij van PFAS, PFOA en hebben een uitstekende anti-aanbaklaag. Zelf gebruiken wij ook pannen van ISENVI en die bevallen uitstekend.
  • Greenpan – De pannen van Greenpan hebben ook een keramische anti-aanbaklaag die PFAS-vrij zijn.
  • BK – De kans is groot dat dit ooit met dit merk hebt gekookt. Dit Oer-Hollandse merk bestaat al 170 jaar. Kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid staat bij hun voorop. Zo hebben alle keramische pannen een PFAS-vrije coating.
  • Demeyere – De duurzame pannen van Demeyere zijn gemaakt van roestvrijstaal. Ook hebben ze diverse keramische pannen. De pannen zijn energiebesparend, zijn PFAS-vrij en hebben een langere levensduur.
  • Riess – Een uitzondering op de keuzes bij de vorige paragraaf is Reiss. In tegen stelling tot de keramische, roestvrijstalen of gietijzeren pannen, maakt Reiss de pannen van Emaille. Dit is een soort glas dat op 840 graden wordt vastgesmolten op een basis van ijzer. Bij de productie hiervan wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke minerale bronnen. Hierdoor zijn de pannen volledig recyclebaar.
  • GreenChef (Blokker) – PFAS-vrije keramische pannen. Daarnaast zijn veel pannen ook nog eens gemaakt van gerecycled aluminium.

Over de Auteur

| Brato

Arne is de oprichter en eigenaar van Brato. Arne heeft een achtergrond als Bedrijfskundige en Online Marketeer. Met zijn achtergrond probeert Arne zoveel mogelijk mensen te bereik en te helpen in het landschap van duurzaamheid. Arne schrijft onder andere over duurzame kleding, verzorgingsproducten en pannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *