Hoe Herken je Duurzame Kleding?

Hoe herken je Duurzame Kleding? Een vraag die helemaal van nu is, al zeg ik het zelf. Nu duurzaamheid steeds belangrijk wordt, zijn er ook steeds meer kledingmerken die claimen dat ze duurzame kleding verkopen. Maar hoe herken je deze kleding? Toen ik begon met ondernemen en mezelf ging verdiepen in duurzame kleding was dit een van de vragen die ik mezelf stelde. Nu deel ik mijn kennis en ervaring om jou een antwoord te geven op deze vraag.

Duurzame kleding kun je herkennen aan verschillende punten. Te beginnen met:

1. Transparantie

Persoonlijk vind ik dit misschien nog wel de belangrijkste, transparantie. Bedrijven die geven om duurzaamheid zijn hier zeer transparant over. Transparant over de materialen die ze gebruiken, de toeleveringsketen, maar nog belangrijker: de extra dingen die het bedrijf doet, zonder dat iemand daar om vraagt of ze daartoe verplicht. In dit geval kan ik mezelf met Brato als goed voorbeeld gebruiken. Ik ben zeer transparant over de materialen die gebruikt worden (100% biologisch katoen), de toeleveringsketen (gemaakt in Bangladesh en afgewerkt in Slovenië), maar daarnaast doe ik nog veel meer. Met de kennisbank over duurzaamheid help ik jou op weg met allerlei tips, welke bedrijven nog meer duurzaam zijn etc.

Een ander voorbeeld is het steunen van allerlei initiatieven. Zo planten verschillende bedrijven bomen wanneer er een x aantal bestellingen worden geplaatst, hebben ze een inzamelingspunt of bieden ze hun eigen kleding ook tweedehands aan.

2. Gebruik van Materialen

Misschien is dit een beetje een inkoppertje. Maar bij de productie van Duurzame kleding wordt (alleen) gebruik gemaakt van natuurlijke of andere duurzame grondstoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Biologisch katoen, gerecycled polyester en andere gerecyclede stoffen. Merken die deze materialen gebruiken zijn hier trots op, dus vermelden ze deze graag op hun website, in de winkel en op de kledinglabels.

3. Certificaten en Duurzaamheidslabels

De meeste bedrijven die duurzame kleding verkopen hebben ook allerlei certificaten behaald. Denk bijvoorbeeld aan het GOTS (Global Organic Textile Standard) of aan BCI (Better Cotton Initiative). Wanneer merken deze certificaten behaald hebben, laten ze aan jou zien dat ze voldoen aan sterke normen op het gebied van duurzaamheid. Wanneer je (online) gaat shoppen kun je dus op deze labels letten. Deze geven waardevolle richtlijnen voor duurzamere keuzes.

4. Toeleveringsketen

Ik heb het eerder gehad over transparantie. Hierbij is één onderwerp in het speciaal belangrijk. Let er bij merken op of ze open zijn over hun toeleveringsketen. Wanneer ze dat zijn zal hier vast iets te vinden zijn over eerlijke lonen, veilige arbeidsomstandigheden en duurzame productie. Merken die ethische overwegingen serieus nemen, publiceren vaak gedetailleerde rapporten over hun inzet voor sociale verantwoordelijkheid. Dit geldt vooral voor grote merken. Voor de kleinere merken is het niet haalbaar om volledige rapporten uit te werken. Desondanks hebben ze vaak wel een duurzaamheidspagina op de website waar veel in te vinden is.

Waar koop je Duurzame Kleding?

Oké, dus nu ben je hopelijk in staat om duurzame kleding te herkennen. Nu de vraag.. waar vind je deze kleding? Nou heel simpel! Wat dacht je van hier op deze website? Ik heb een lijst gemaakt met duurzame kledingmerken. Hier vind je allemaal merken voor dames, heren en kinderen die duurzaam zijn.

PS: wist je dat ik met Brato zelf ook duurzame kleding verkoop? 😉


Over de Auteur

| Brato

Arne is de oprichter en eigenaar van Brato. Arne heeft een achtergrond als Bedrijfskundige en Online Marketeer. Met zijn achtergrond probeert Arne zoveel mogelijk mensen te bereik en te helpen in het landschap van duurzaamheid. Arne schrijft onder andere over duurzame kleding, verzorgingsproducten en pannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *