Het GOTS – Global Organic Textile Standard – Keurmerk

Wanneer je op zoek bent naar duurzame kleding of andere textielproducten, is de kans groot dat je de afkorting GOTS al een aantal keer bent tegengekomen. Weet je al waar het voor staat? Of is het nog een groot raadsel?

Wat is GOTS?

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Het is een internationaal erkende keurmerk en staat voor duurzame textielproductie en verwerking. Het doel van GOTS is de duurzaamheid van textiel verbeteren. Dit doen ze door middel van het stimuleren van biologische landbouw, het verminderen van chemische input en het beschermen van werknemersrechten. Daarnaast is het label in de Europese wetgeving verankerd.

Waar staat GOTS voor?

GOTS heeft strenge eisen voor textielproductie met als doel om het milieu en de sociale omstandigheden te beschermen. Wanneer een bedrijf in aanmerking wil komen voor een GOTS-certificering, zal het aan verschillende strenge criteria moeten voldoen. De meest bekende en meest zichbare is het gebruik van biologische grondstoffen. Bij duurzame textielproducten zie je vaak ‘70% biologisch katoen’ of ‘95% biologisch katoen’. Minder zichtbare criteria zijn: het beperken van schadelijke stoffen, het waarborgen van arbeidsrechten en het hebben van een waterplan. Denk je aan alle eisen te voldoen? Dan moet het productieproces worden gecontroleerd door een onafhankelijke organisatie om de naleving van de GTOS-standaard te kunnen garanderen.

Waarom GOTS?

GOTS heeft als doel om biologische textielproductie wereldwijd te bevorderen en te zorgen voor een duurzamere textielindustrie. Door het certificeringsproces wordt het voor consumenten gemakkelijker om biologische textielproducten te herkennen en te vertrouwen op de duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid van het productieproces. Heb jij al GOTS gecertificeerde kleding in je kledingkast?

Dit keurmerk komt onder andere voor in de volgende blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *